Cap un nou paradigma.

Els canvis que estem vivint a Catalunya no són derivats exclusivament del procés independentista. Hi ha hagut una clara coincidència temporal entre aquest procés -accelerat a partir del 2010 per la sentència del TC contra l’Estatut de Catalunya aprovat en referèndum- i la gran crisi sistèmica d’abast mundial iniciada l’any 2008 amb la caiguda del sector financer i, per suposat, la degradació de l’Estat espanyol i la seva degenaració neofranquista.

Des de llavors, s’ha anat fent real el vell axioma que l’alliberament nacional i el social són indestriables.

Si a la situació de crisi hi afegim els grans reptes que la humanitat tenim plantejats en aquest segle XXI, potser començarem a entendre que les velles ideologies ja no saben donar resposta a les noves necessitats que tenim plantejades.

Estem en un canvi d’era. Alguns parlen de la quarta revolució industrial, altres de la revolució tecnològica i altres de l’era del coneixement. La realitat és que tot està canviant a un ritme i amb una intensitat impossible de seguir i comprendre per a quasi tothom.

Res o gairebé res del que coneixem ens servirà per encarar el futur amb èxit. La resposta de moltes persones és la por al que és desconegut i aquesta resposta és el camp de conreu perfecte per ideologies populistes reaccionàries i conservadores.

Ens cal definir un nou paradigma que generi esperança en el futur que dibuixi un horitzó molt millor per a tots els habitants del planeta. Catalunya, per les especials circumstàncies que estem vivint, és el laboratori perfecte pel segle XXI. Enlloc de tancar-nos a resoldre el nostre problema, creient que només es tracta de la relació política entre Catalunya i Espanya, hem de ser capaços de veure que el problema real té una altra escala. Només resolent el problema en la seva escala adequada ens en sortirem.

Els documents de treball que elaborem en aquest grup de treball seran visibles per a totes les persones que visitin aquest web i tothom és convidat a participar en el debat. Només caldrà que es donin d’alta com a participants.

Anar a índex de Projectes